Az uniós egyablakos vámügyintézési környezet alapvető tudnivalói

Select the prefered language to access the content

A katalóguselem részletes adatai

2022 novemberében hatályba lépett az uniós egyablakos vámügyintézési környezet létrehozásáról szóló (EU) 2022/2399 rendelet. Ez a rendelet új jogi keretet biztosít a vámigazgatási hatóságok és más, a vámalakiságoktól eltérő alakiságoknak az EU határain való végrehajtásáért felelős kormányzati hatóságok (a továbbiakban: az illetékes partnerhatóságok) közötti információmegosztás és digitális együttműködés javítására olyan területeken, mint az egészség és biztonság, a környezetvédelem, az élelmiszer- és termékbiztonság, a mezőgazdaság stb. Ez pedig lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy bizonyos vámalakiságokat könnyebben elvégezzenek.

A kurzus leírása

Ez az e-learning modul bemutatja az uniós egyablakos vámügyintézési környezet célkitűzéseit, és a kezdeményezés kialakulásának hátterére összpontosít.

Az EU SWE-C-t úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegye a vámügyi és a nem vámügyi területek közötti interoperabilitást az áruk vámkezelési folyamatához szükséges dokumentumok és információk elektronikus cseréjének egyszerűsítése érdekében.

Célközönség

Ez az e-learning modul az EU-ban lévő vámtisztviselőknek, a folyamatkezelőknek és más uniós tisztviselőknek szól.

Tanulási célok

A tanfolyam végére megismerheti a rendszer fő céljait és funkcióit. A következőkre lesz képes: 

  • Ismertetni az uniós egyablakos vámügyintézési környezet fogalmát és kontextusát, valamint azt, hogy hogyan alakult át jogszabályi keretté; 
  • Részletesen bemutatni, hogy a vámhatóságok, az illetékes partnerhatóságok és a gazdálkodók közötti kétrétegű, a kormányzatok közötti (G2G) és a vállalkozások és a kormányzatok közötti (B2G) együttműködés hogyan teszi lehetővé az uniós egyablakos vámügyintézési környezet elemei közötti interoperabilitást; 
  • Elmagyarázni az uniós egyablakos vámügyintézési környezet és központi moduljának (EU CSW-CERTEX) az előnyeit.

A tanfolyam időtartama

A tanfolyam elvégzéséhez szükséges idő körülbelül 50 perc.

0%