Osnove okruženja jedinstvenog sučelja EU-a za carinu

Select the prefered language to access the content

Detalji o ovoj stavci kataloga

Uredba (EU) 2022/2399 o uspostavljanju Okruženja jedinstvenog sučelja EU-a za carinu stupila je na snagu u studenom 2022. Ova Uredba pruža novi zakonski okvir za poboljšanje razmjene informacija i digitalne suradnje između carinskih uprava i drugih državnih tijela (poznata kao partnerska nadležna tijela) zaduženih za provođenje necarinskih regulatornih formalnosti na granici EU-a u područjima kao što su zdravlje i sigurnost, zaštita okoliša , sigurnost hrane i proizvoda, poljoprivreda itd. To će zauzvrat gospodarskim subjektima omogućiti lakše obavljanje određenih carinskih formalnosti.

Opis tečaja

Ovaj modul e-učenja upoznaje vas s ciljevima okruženja jedinstvenog sučelja EU-a za carinu i usredotočuje se na razumijevanje konteksta u kojem se ova inicijativa pojavila.

EU SWE-C dizajniran je i omogućuje interoperabilnost između carinske i necarinske domene za racionalizaciju elektroničke razmjene dokumenata i informacija potrebnih za postupak carinjenja robe.

Ciljna publika

Ovaj modul e-učenja namijenjen je carinskim službenicima, voditeljima procesa i drugim službenicima EU-a diljem EU-a.

Obrazovni ciljevi

Do kraja ovog tečaja znat ćete više o glavnim ciljevima sustava i njegovim funkcionalnostima. Moći ćete:

  • Opisati koncept i kontekst EU SWE-C i kako se ono razvilo u zakonodavni okvir 
  • Detaljno navesti kako je interoperabilnost između komponenti EU SWE-C omogućena kroz dvije razine suradnje između vlada (G2G) i suradnje između poduzeća i vlade (B2G) kako bi se omogućila razmjena informacija između carine, partnerskih nadležnih tijela i gospodarskih subjekata 
  • Opisati prednosti okruženja jedinstvenog sučelja EU-a za carinu i njegovog središnjeg modula - EU CSW-CERTEX.

Trajanje tečaja

Vrijeme potrebno za dovršenje tečaja je otprilike 50 minuta.

0%